Nieuws

Waar let je op bij paardenvoer naast weidegang?

Voordat je je afvraagt welk paardenvoer het meest geschikt is bij weidegang, is het eerst belangrijk om je te beseffen  hoeveel en wat voor voer je paard al opneemt als hij in de wei aan het grazen is. Hiervoor kijken we naar het aantal uren dat je paard op de weide staat en het type weide.

  • Aantal uren

In tegenstellig tot hooi, is gras veel ‘natter’ en bestaat dit voor maar liefst 85% uit water. Om deze reden moet je altijd rekenen vanuit drogestof, oftewel het gras dat overblijft als je al het vocht eruit zou halen. Op een gemiddeld weiland eet een paard van 600 kg ongeveer 5.1 kg gras per uur. Als je de 85% aan water hier afhaalt, blijft er gemiddeld 760 gram droge stof over die per uur wordt opgenomen.

Ervan uitgaande dat jouw paard elke dag 5 uur op de weide staat, krijgt hij hiermee gemiddeld 5.1 kg gras x 5 uur = 25.5 kg gras binnen. Als we hier het gedeelte water van afhalen, resulteert dit in gemiddeld 3,8 kg drogestof-opname dat jouw paard al binnenkrijgt door weidegang. De minimale drogestof-opname per dag is 1,5% van het lichaamsgewicht van je paard: voor een volwassen paard van 600 kg komt dat dus neer op 9 kg. Het is belangrijk dat je deze gegevens meeneemt tijdens het samenstellen van het rantsoen voor jouw paard!

  • Type weide

Naast het aantal uren dat je paard per dag op de wei staat, is ook het type wei van groot belang. Een rijke, groene wei met dichte grasvelden bevat meestal veel energie, suiker en eiwitten, maar weinig structuur. Paarden die  op zulke type weiden staan, hebben een ander aanvullend rantsoen nodig dan paarden op een arme, kale, structuurrijke weide. Tot slot is het ook belangrijk hoeveel paarden een weide moeten delen.

 

 

Facebook_buttonkopie

Openingstijden

Maandag:
09:00 - 18:00 uur
Dinsdag:
09:00 - 18:00 uur
Woensdag:
09:00 - 18:00 uur
Donderdag:
09:00 - 18:00 uur
Vrijdag:
09:00 - 18:00 uur
Zaterdag:
09:00 - 17:00 uur

Koenis Dierenspeciaalzaak

Naast onze mengvoederfabriek hebben wij een Dierenspeciaalzaak met een compleet assortiment in diervoeders en dierbenodigdheden. Dus of het nu gaat om een hond, kat, konijn, vogel of paard, bij Koenis kunt u terecht. Meer informatie .

Laatste nieuws / aanbieding